Contactgegevens

Kamerlingh Onnesstraat 23
6603AX Wijchen
024 - 764 07 07 Contact
Asset 3

Ons assortiment is lokaal geproduceerd of geteeld in een straal van 50 kilometer rondom Wijchen

B&B Fruit


De pruimenmeesters van Nederland

In de Betuwe is pruimenteler B&B Fruit ('Bunt&Bunt') gevestigd. Grootvader Bunt startte in 1926 met de pruimenteelt, in de 50-er jaren nam de tweede generatie het stokje over. De neven Marinus en Frederik Bunt zetten het pruimenteeltbedrijf van hun ouders in de derde generatie voort, aanvankelijk ieder met hun eigen bedrijf. In 2000 richtten ze gezamenlijk een pruimenteeltbedrijf in Polen op. Daarna besloten ze ook in Nederland onder de naam B&B Fruit hun krachten te bundelen en gezamenlijk de markt te bedienen. 

Op een areaal van 40 ha verspreid in de regio teelt men jaarlijks 1 miljoen kilo pruimen. Voornamelijk buitenteelt, een klein deel is overkapt. In Polen nog eens 20 ha voor de Poolse markt. B&B Fruit heeft alle schakels in de pruimenketen zelf in handen: van de bomenkweek, teelt, sorteren, verwerken (ontstelen, wassen en ontpitten), verpakken tot en met de verkoop. In hun nichemarkt heeft B&B Fruit in Nederland een marktaandeel van 40% en levert bewust zelf rechtstreeks aan supermarktketens om het directe klantencontact te behouden. 

De oogst is van begin juli tot eind september. Half juni start men nog met de teelt van bramen, rode bessen en kruisbessen, die via dezelfde kanalen worden afgezet. Ongeveer 10% van de geoogste (bv. overrijpe) pruimen wordt uitgesorteerd en door afnemers verwerkt tot sap, jam of in de zuivelindustrie als toevoeging in yoghurt. 

Bewust sloot B&B Fruit zich aan bij Van Lokaal Voor Lokaal om via dit distributiekanaal o.a. de zorgsector te beleveren. Pruimen zijn namelijk supergezond. Ze zijn vezel- en calciumrijk en hebben het hoogste antioxidant-gehalte van alle fruitsoorten. Goed voor diabetespatiënten, want het hoge vezelgehalte normaliseert het bloedsuikerniveau. Pruimen helpen ook bij het opnemen van ijzer in het bloed. Het eten van pruimen bevordert verder de darmwerking en kanker- en operatiepatiënten krijgen vaak pruimensap als voedingsadvies. 

B&B Fruit teelt met respect voor mens en milieu. Pruimen hebben in het teeltproces heel sporadisch gewasbescherming nodig. B&B Fruit is GlobalGAP- en PlanetProof-gecertificeerd. Het bedrijf gebruikt geen kunstmest, maar zet vooral in op het behoud van een gezonde bodemstructuur: bodem in balans, bomen gezonder en product mooier!

"Pruimen zijn supergezond en onze pruimenbomen zijn ook nog eens goed voor de CO2-reductie."

Pluspunten

  • Familiebedrijf in de derde generatie
  • Bijna honderd jaar ervaring in pruimenteelt
  • Educatieve rondleidingen 
  • Alle schakels in de keten in huis
  • Heerlijk, gezond en vers product
  • Respect voor mens en milieu
  • Lokale betrokkenheid 

Certificaten/awards

  • Global G.A.P. - Voedselveiligheidssysteem voor teeltbedrijven 
  • GRASP (Global G.A.P.) goede arbeidsomstandigheden en goed werkgeverschap
  • PlanetProof – Duurzaamheidkeurmerk

Contactgegevens

B&B Fruit
Schoolstraat 2
6674 AK Herveld

T.  0488  451 890
info@bebfruit.nl
www.benbfruit.nl