Contactgegevens

Kamerlingh Onnesstraat 23
6603AX Wijchen
024 - 764 07 07 Contact
Asset 3

Ons assortiment is lokaal geproduceerd of geteeld in een straal van 50 kilometer rondom Wijchen

Bon Vivant


Diervriendelijk en lokaal geproduceerd scharrelvlees

Scharrelvarkensbedrijf 'De Horst' ligt aan de rand van het dorpje Dreumel. In 1983 kochten Riky en Henk Schellekens hier een boerderij en begonnen een gemengd veebedrijf met 35 koeien en 60 zeugen. 1998 was een keerpunt toen het echtpaar voor de keuze kwam te staan: groeien of specialiseren. Riky en Henk besloten over te stappen op scharrelvarkens, ofwel de productie van een kwalitatief goed en betaalbaar stuk vlees waarbij het dierenwelzijn centraal staat. Inmiddels is hun bedrijf met 180 zeugen en 1100 biggen de grootste van Nederland in het kleine segment scharrelvlees en goed voor 70-80% van de populatie. Zoon Erik is verantwoordelijk voor de melkkoeien met bijbehorend jongvee. 

Scharrelvarkensbedrijf 'De Horst' redde het Nederlandse Landras dat inmiddels op de lijst van de zeldzame huisdieren was beland, min of meer voor het uitsterven. Op dit moment scharrelen er op 'De Horst' weer zo'n 40 Nederlandse Landras-zeugen rond en wordt er gefokt in vijf bloedlijnen. Andere rassen zijn o.a. het Yorkshire varken en het zwarte-witte Hamsphire varken. De moederdieren hebben overigens allemaal een overdekte uitloop naar buiten. 

Samen met een vijftal andere scharrelvarkensbedrijven richtte Henk de coöperatie Bon Vivant in Zelhem op. Hier worden de varkens centraal geslacht en verwerkt. Bon Vivant is de enige grossier in Nederland die gecertificeerd is om scharrelvlees en biologisch vlees te verkopen. De leefomstandigheden van scharrelvarkens zijn aanzienlijk beter dan in de intensieve varkenshouderij. Dubbel zoveel beweegruimte, de zeugen lopen los in ruime stallen met stro, en er hangen speeltjes zoals een ruif met stro en een boomstam met etherische olie. Ook is er in de stallen rustgevend groen licht geïnstalleerd. Het dierenwelzijn komt ook de kwaliteit van het vlees ten goede. Het vlees is sappiger en lekker van smaak en bevat door betere voeding met o.a. lijnzaad ook omega 3 + 6. Bovendien is het vlees vrij van hormonen en antibiotica. Diervriendelijk en lokaal geproduceerd vlees van topkwaliteit.

"Een gemengd diervriendelijk bedrijf met zeugen, vleesvarkens en koeien in overeenstemming met de natuur. Daar zit ons plezier en onze passie."

Pluspunten

  • Grootste in segment scharrelvarkens
  • Diervriendelijke productie 
  • Betere voeding met o.a. lijnzaad: omega 3 + 6
  • Voorvechter van het Nederlandse Landras
  • Smaakvolle en malse vleeskwaliteit
  • Antibiotica- en hormoonvrij
  • Aandacht voor milieu en duurzaamheid
  • Goede contacten met kennisinstellingen
  • Lokale betrokkenheid en korte keten

Certificering

  • Kiwa keurmerk scharrelvarkensvlees

Contactgegevens

Scharrelvarkens bedrijf "De Horst"
Papesteeg 9
6621KW Dreumel
T. 06 28600383